Farger & søvn

Foto: Hotel Monte Cristo Paris

FARGER & SØVN

Fargepsykologi er et eget fagfelt som er ekstra spennende når det gjelder soverom. Farger påvirker oss på mange måter; til daglig kan fargene i rommene våre ha en innvirkning på både vårt humør og energinivå helt uten at vi tenker over det. Fargene vi velger gir også et tydelig bilde av vår personlighet – vi velger miljø og farger i hjemmene våre ut fra det vi liker best og hvilken mennesketype vi er. Med farger kan man også lett endre både form og størrelse på alt fra møbler til hele rom og boliger. Det er derfor selvsagt at fargene vi velger på soverommet vil ha en stor innflytelse på både stemning og søvnkvalitet.  

Vi har kikket nærmere på noen av våre favorittfarger og samlet inspirasjon på forskjellig interiør innen de vakreste fargetonene. Bli med oss inn i fargenes univers for å finne rom som passer til akkurat deg.

LEKRE ROSA & KORALLTONER

Studier har vist at de som ofte eksponeres for myke rosatoner føler seg rolige og uten noen form for sinne eller følelse av aggresjon. Rosatoner er også kjent for å oppmuntre lekenhet, kreativitet og følelser av vennlighet, noe som gjør at de passer til alle personlighetstyper og livsstiler. Rosa kan gjerne kombineres med korall eller andre fargetoner i samme sjanger og er nydelig med akksentdetaljer i alt fra blått og grønt, til varmere toner som oransje og brunt. Mal f.eks. veggene i én tone og taket i en annen for et spennende, men samtidig rolig uttrykk.

Foto: livingetc.com //Foto: Elledecor.com // Foto: Housebeautiful.com

SOFISTIKERTE LILLA & LAVENDEL

Lilla- og lavendeltoner får oss til å føle oss komfortable, avslappede og uthvilte. Lysere lillatoner er fleksible farger som fungerer veldig bra for både de som står opp tidlig og de som sover lenge da de har både beroligende og revitaliserende kvaliteter. Mørke lillatoner som plomme og vin gir rom en sofistikert og luksuriøs stemning og følelse, men kan ofte senke energinivået vårt. For de med høy spenning i kropp og hode kan det være deilig med et mørkt og avslappende kammers å trekke seg tilbake til for å roe ned.

HELDIGE GRØNNTONER

Grønne toner passer til alle rom i huset og får oss til å føle oss rolige, forfrisket og beroliget. I tillegg er grønt kjent for å være en heldig farge som tiltrekker seg velstand, samnt en farge som hjelper med fertilitet og oppmuntrer til samhold og komfort. Det er med andre ord det perfekte fargevalget til soverom! Grønne fargetoner anbefales også til de som har problemer med å våkne eller sovne da fargene gir klarhet i tankene og har en gjenopprettende effekt på humøret.

Foto: carmelking.com // Foto: Thespaces.com // Foto: nytimes.com 

BALANSERTE BLÅTONER

Blå toner er som oftest sett på som kjølige, men blått er i våre øyne den perfekte fargen til soverom. Det er vitenskapelig bevis at blåtoner har en avslappende effekt og kan lindre angst og nervøsitet. Blått har også evnen til å senke blodtrykk, roe åndedrag, lette spenning og hjelpe med søvnløshet, noe som gjør det til den perfekte fargen for å øke følelsen av avslapning og søvnighet på soverommet. Blåtoner er vakre både kombinert med forskjellige nyanser av samme farge, eller med elementer i kontrastfarger som rosa og rødt. Blått går også veldig fint sammen med varmere jordtoner og tresorter.

VARME NØYTRALE

Alt fra hvitt til lyse beigetoner er nøytrale farger som ikke har stor innvirkning på humøret generelt. Om man liker å bytte ut interiøret på soverommet ofte kan en slik farge være et godt utgangspunkt, da man lett kan matche den med hvilken som helst stil eller accentfarge. Slike duse toner er perfekte i kombinasjon med varme jordtoner og gjerne med en god miks av teksturer og tekstiler. Slike kombinasjoner skaper lune og varme atmosfærer som er perfekte å trekke seg tilbake og rense hodet i etter en lang dag.

GULE AKSENTER

Gult kan være en utrolig oppløftende og spennende fargetone. Hvis du er en morgenfulg som liker å trekke fra gardinene det øyeblikket du våkner, er gult et perfekt valg for deg. Det vil matche din naturlige morgenstemning og gi deg en perfekt start på dagen. Selv om gult representerer glede og lykke har studier funnet at for mye av denne fargen kan skape frustrasjon og uro. Vi anbefaler derfor å bruke den i små mengder på soverommet, gjerne som en aksentfarge på puter, sengetepper, sengegavl, lamper eller et lite møbel.

FARGER & SØVN

Fargepsykologi er et eget fagfelt som er ekstra spennende når det gjelder soverom. Farger påvirker oss på mange måter; til daglig kan fargene i rommene våre ha en innvirkning på både vårt humør og energinivå helt uten at vi tenker over det. Fargene vi velger gir også et tydelig bilde av vår personlighet – vi velger miljø og farger i hjemmene våre ut fra det vi liker best og hvilken mennesketype vi er. Med farger kan man også lett endre både form og størrelse på alt fra møbler til hele rom og boliger. Det er derfor selvsagt at fargene vi velger på soverommet vil ha en stor innflytelse på både stemning og søvnkvalitet.  

 

Vi har kikket nærmere på noen av våre favorittfarger og samlet inspirasjon på forskjellige interiør innen de vakreste fargetonene. Bli med oss inn i fargenes univers for å finne rom som passer til akkurat deg.

 

LEKRE ROSA & KORALLTONER

Studier har vist at de som ofte eksponeres for myke rosatoner føler seg rolige og uten noen form for sinne eller følelse av aggresjon. Rosatoner er også kjent for å oppmuntre lekenhet, kreativitet og følelser av vennlighet, noe som gjør at de passer til alle personlighetstyper og livsstiler. Rosa kan gjerne kombineres med korall eller andre fargetoner i samme sjanger og er nydelig med akksentdetaljer i alt fra blått og grønt, til varmere toner som oransje og brunt. Mal f.eks. veggene i én tone og taket i en annen for et spennende, men samtidig rolig uttrykk.

Foto: livingetc.com 

Foto: Housebeautiful.com

Foto: elledecor.com

SOFISTIKERT LAVENDEL & LILLA

Rosa har vært i trendbildet i mange år, men i 2024 dukker den opp i form av en støvete puddertone, som er like fin i vanlig veggmaling som i mineralmaling. Det føles både lunt og lekkert når fargen brukes lag på lag, på alt fra vegger og  tekstiler til gulvtepper og møbler. I kombinasjon med treverk, glass og dekorative elementer som store bilder og skulpturelle lamper blir uttrykket både grafisk og kunstnerisk på en moderne og frisk måte.

Foto: foundmythrill

Foto: architecturaldigest.com

Foto: Pintrest

HELDIGE GRØNNTONER

Grønne toner passer til alle rom i huset og får oss til å føle oss rolige, forfrisket og beroliget. I tillegg er grønt kjent for å være en heldig farge som tiltrekker seg velstand, samnt en farge som hjelper med fertilitet og oppmuntrer til samhold og komfort. Det er med andre ord det perfekte fargevalget til soverom! Grønne fargetoner anbefales også til de som har problemer med å våkne eller sovne da fargene gir klarhet i tankene og har en gjenopprettende effekt på humøret.

Foto: nytimes.com 

Foto: Carmelking.com

Foto: Thespaces.com 

BALANSERTE BLÅTONER

Blå toner er som oftest sett på som kjølige, men blått er i våre øyne den perfekte fargen til soverom. Det er vitenskapelig bevis at blåtoner har en avslappende effekt og kan lindre angst og nervøsitet. Blått har også evnen til å senke blodtrykk, roe åndedrag, lette spenning og hjelpe med søvnløshet, noe som gjør det til den perfekte fargen for å øke følelsen av avslapning og søvnighet på soverommet. Blåtoner er vakre både kombinert med forskjellige nyanser av samme farge, eller med elementer i kontrastfarger som rosa og rødt. Blått går også veldig fint sammen med varmere jordtoner og tresorter.

Foto: Homestolove.com

Foto: Architecturaldigest.com

Foto: Ruemag.com

VARME NØYTRALE

Om man ønsker å ta steget videre fra det helt nøytrale hjemmet, kan en gi rommene mer personlighet ved å bruke kunst på vegger eller i form av objekter. Kreative gallerivegger med bilder i samme toner eller et sammenhengende tema gir spenning på en nedtonet måte, og skulpturelle lamper, møbler eller objekter tilfører et innblikk i beboerens smak og visuelle preferanser.

Foto: Acultivatedliving.com

Foto: Estliving.com

GULE AKSENTER

Gult kan være en utrolig oppløftende og spennende fargetone. Hvis du er en morgenfulg som liker å trekke fra gardinene det øyeblikket du våkner, er gult et perfekt valg for deg. Det vil matche din naturlige morgenstemning og gi deg en perfekt start på dagen. Selv om gult representerer glede og lykke har studier funnet at for mye av denne fargen kan skape frustrasjon og uro. Vi anbefaler derfor å bruke den i små mengder på soverommet, gjerne som en aksentfarge på puter, sengetepper, sengegavl, lamper eller et lite møbel.

Foto: Elledecor.com

Foto: Ad-magazin.de 

Foto: Internityhome.pl

FLERE INSPIRASJONSARTIKLER

BADET – EN OASE I LIVET

Vi har samlet litt inspirasjon innen forskjellige stilretninger som forhåpenligvis kan gi litt ideer på alt som er mulig på baderommet. 

LES MER HER

BELYSNINGSGUIDE

Belysning er viktig for funksjonalitet og stemning i rommet. Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg i prossene med å velge belysning. 

LES MER HER

ESKE ELSKER TAPET

Etter flere tiår med hvite vegger har nordmenn endelig omfavnet farger og mønstre. Vi har tatt en nærmere titt på noen av våre tapet favoritter. 

LES MER HER
Cookies settings
Eske AS cookies-innstillinger
×