Hvordan belyse spiseplassen

Når du skal plassere en lampe over et spisebord er det noen ting du bør tenke over for å sikre at belysningen er både funksjonell og estetisk tiltalende. I denne guiden har vi samlet våre beste tips til hvordan henge lampen i riktig høyde, hvordan velge riktig størrelse på lampen og tips til lamper over spiseplassen. 

Heng lampen i passende høyde

Lampen bør henges i en høyde som gjør at det er mulig å sitte og spise komfortabelt, og samtidig som du skal unngå å bli blendet av lyset. Generelt bør bunnen av lampeskjermen være 55-75 cm over bordet. Store lamper bør henge ca 60-75 cm over bordet og mindre lamper bør henge ca 55-65 cm over bordet. Det er også viktig å huske på at lampen ikke skal stjele utsikten dersom du har vinduer plassert i nærheten av spiseplassen. Prøv deg frem før du henger opp lampen.

 

 

 

Heng lampen i passende høyde

Lampen bør henges i en høyde som gjør at det er mulig å sitte og spise komfortabelt, og samtidig som du skal unngå å bli blendet av lyset. Generelt bør bunnen av lampeskjermen være 55-75 cm over bordet. Store lamper bør henge ca 60-75 cm over bordet og mindre lamper bør henge ca 55-65 cm over bordet. Det er også viktig å huske på at lampen ikke skal stjele utsikten dersom du har vinduer plassert i nærheten av spiseplassen. Prøv deg frem før du henger opp lampen.

Velg en passende størrelse lampen

Størrelsen på lampen bør være proporsjonal med størrelsen på bordet. En lampe som er for liten eller for stor kan skape ubalanse i rommet og gjøre at spiseplassen ser uproporsjonal ut. Hvilken størrelse du bør ha på lampen over avhenger av størrelsen og formen på bordet, samt størrelsen og takhøyden i rommet. Har du et rundt spisebord som er Ø120 cm i diameter bør du velge en lampe med diameter på 40-60 cm eller flere mindre pendler. Har du et rundt bord som er Ø160 cm bør du velge en taklampe som er 45-80 cm i diameter eller flere mindre pendler. For et større rundt bord bør du vurdere å ha flere lamper eller en større lysekrone. Et tips dersom du skal ha flere pendler over bordet er å henge de i ulik høyde. Hvis du har et rektangulært spisebord er en generell regel å velge en lampe som er to tredjedeler til tre fjerdedeler av lengden på bordet.

Velg en passende størrelse lampen

Størrelsen på lampen bør være proporsjonal med størrelsen på bordet. En lampe som er for liten eller for stor kan skape ubalanse i rommet og gjøre at spiseplassen ser uproporsjonal ut. Hvilken størrelse du bør ha på lampen over avhenger av størrelsen og formen på bordet, samt størrelsen og takhøyden i rommet. Har du et rundt spisebord som er Ø120 cm i diameter bør du velge en lampe med diameter på 40-60 cm eller flere mindre pendler. Har du en rundt bord som er Ø160 cm bør du velge en taklampe som er 45-80 cm i diameter eller flere mindre pendler. For et større rundt bord bør du vurdere å ha flere lamper eller en større lysekrone. Et tips dersom du skal ha flere pendler over bordet er å henge de i ulik høyde. Hvis du har et rektangulært spisebord er en generell regel å velge en lampe som er to tredjedeler til tre fjerdedeler av lengden på bordet.

Vurder formen og stilen til lampen

Når du skal velge form og stil på lampen er det viktig å huske på at lampen skal utfylle resten av stilen i rommet. Her er det ingen fasit på hva som passer best, så velg en lampe som matcher hjemmets- og din egen personlige stil. Har du et langbord kan det være fint å velge en lang smal lampe med flere lyskilder slik at hele bordet blir belyst. Vår populære Long John lampe fra svenske RUBN passer perfekt over langbord og kommer i mange størrelser og materialer. Du kan også velge å ha flere mindre lamper hengende sammen, dette vil gi samme effekt. Har du derimot er rundt bord kan det være fint å bruke en rund lampe som harmonerer med formen på bordet og sprer lyset utover den runde bordplaten.

Vurder formen og stilen til lampen

Når du skal velge form og stil på lampen er det viktig å huske på at lampen skal utfylle resten av stilen i rommet. Her er det ingen fasit på hva som passer best, så velg en lampe som matcher hjemmets- og din egen personlige stil. Har du et langbord kan det være fint å velge en lang smal lampe med flere lyskilder slik at hele bordet blir belyst. Vår populære Long John lampe fra svenske RUBN passer perfekt over langbord og kommer i mange størrelser og materialer. Du kan også velge å ha flere mindre lamper hengende sammen, dette vil gi samme effekt. Har du derimot er rundt bord kan det være fint å bruke en rund lampe som harmonerer med formen på bordet og sprer lyset utover den runde bordplaten.

Lamper til langbordet

 

 

 

Sørg for at lampen gir tilstrekkelig lys

Det er viktig å huske på at lampen skal gi nok lys. Vurder wattstyrken og kelvin når du velger pære. Noen lamper kommer med integrerte pærer, så sjekk dette før du kjøper lampe. Et tips er også å ha muligheten til å dimme lampene over spisebordet slik at du kan justere lyset etter behov. Du kan lese mer om hvordan velge riktig lyspære i vår lyspæreguide her.

Sørg for at lampen gir tilstrekkelig lys

Det er viktig å huske på at lampen skal gi nok lys. Vurder wattstyrken og kelvin når du velger pære. Noen lamper kommer med integrerte pærer, så sjekk dette før du kjøper lampe. Et tips er også å ha muligheten til å dimme lampene over spisebordet slik at du kan justere lyset etter behov. Du kan lese mer om hvordan velge riktig lyspære i vår lyspæreguide her.

Lamper til runde bord

se flere lamper her

Ønsker du hjelp til å sette sammen en blysningsplan?

Book en gratis uforpliktende sparringstime hos oss!
  FLERE INSPIRASJONSARTIKLER

  TEPPEGUIDE

  Et gulvteppe er en viktig innredningsdetalj og er med på å skape en lun atmosfære. Vi har samlet våre beste tips for å velge riktig gulvteppe.

  LES MER HER

  LYSPÆREGUIDE

  Vi har laget en guide for å hjelpe deg med å finne riktig lyspære til ditt behov, og en forklaring på de vanligste begrepene knyttet til lyspærer.

  LES MER HER

  VEDLIKEHOLDSRÅD

  Vi har samlet vedlikeholdsråd slik at du kan gi møblene dine kjærlighet med riktig pleie. 

  LES MER HER
  SE FLERE ARTIKLER FRA VÅRT MAGASIN HER
  Cookies settings
  Eske AS cookies-innstillinger
  ×