Lyspæreguide

Å velge riktig lyspære kan være avgjørende for om du blir fornøyd med lampen du har kjøpt. Hvilken lyspære som er den beste, avhenger av hvilket behov lampen skal dekke for deg. Utrykket på lampen kan endres totalt bare ved å skifte pæren. Men det er ikke bare lett å velge når det finnes så mange valgmuligheter og begreper som ikke alltid er like lett å forstå. Vi har laget en guide for å hjelpe deg med å finne riktig lyspære til ditt behov, og en forklaring på de vanligste begrepene knyttet til valg av lyspære. 

Watt (W)  = brukt energimengde

Watt er enheten for effekt, og forteller hvor mye energi lyspæren bruker og ikke hvor mye den faktisk lyser. For å finne ut hvor mye lys pæren gir må du se på lumen.

Lumen (lm) = produsert lysmengde

Lumen sier noe om hvor mye av lysmengden en lyspære produserer som blir oppfattet av øyet. Dette forteller oss ikke hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av lyspæren i alle retninger. Det vi før regnet i watt kan du gange med 10-12, så finner du lumen. 40W tilsvarer da ca 400 lumen. 

Kelvin (K) = lysets fargetemperatur 

Kelvin er måleenheten for lysets fargetemperatur. Jo høyere kelvintallet er, jo kaldere blir lyset. En standard LED lyspære har vanligvis en temperatur på 2700K.

1. Hvilken sokkel har lampen? 

Første steget til å velge riktig pære er å finne ut av hvilken sokkel det er på lampen. Denne informasjonen finner du på selve lampen. Lampen er som regel tilpasset en type sokkel, så her vil ikke lyspæren passe eller fungere hvis du velger feil. Det finnes noen unntak der lampen har to lyskilder. Et eksempel på dette er våre populære Flavia lamper som lyser i både fot og skjerm, i foten er det en G9 sokkel og i skjermen er det E27. De vanligste soklene er E27, E14, G9 og GU 10.

2. Skal lampen dimmes? 

Når du skal velge pære må du avgjøre om lampen skal dimmes eller ikke. Noen lamper kommer med dimmer på ledning eller fot, mens andre må du koble på en dimmer på veggen. Dersom du ønsker at lampen skal dimmes, er det veldig viktig å huske på at du velger en pære som er dimbar. Er ikke pæren dimbar vil ikke lyspæren virke. Denne informasjonen står på esken pæren kommer i eller i produktbeskrivelsen på vår nettbutikk. Skal ikke lampen dimmes kan du bruke både en dimbar og ikke dimbar lyspære. 

3. Hvilket behov skal lampen dekke?

Det neste som er lurt å tenke over når du velger lyspære er hvilket behov lampen skal dekke for deg. Ønsker du at lampen skal lyse opp et helt rom, gi en lun stemning på kveldistid eller ønsker du et skarpt lys til lesekroken? Hvilken stemning lampen gir avgjøres av lumen og kelvin på lyspæren du velger. 

Er lampen ment som generell belysning for å lyse opp rommet, anbefaler vi en pære med ca 470 lumen og en lysfarge på 2700-3000 kelvin. Velg gjerne en pære som er matt og gir lys i alle retninger da det er dette som gir jevnest lys. Skal lampen fungere som dekorbelysning og skape stemning anbefaler vi et dempet lys og en pære max 250 lumen og en lysfarge på 2200-2700 kelvin. Dersom lampen skal brukes i for eksempel en leselampe anbefaler vi et kraftig lys og en pære med ca 800 lumen og en lysfarge på ca 2700-4000 kelvin. Her kan det være lurt å velge spotpære som styrer lyset i den retninger du vil ha det. 

Å velge riktig lyspære kan være avgjørende for om du blir fornøyd med lampen du har kjøpt. Hvilken lyspære som er den beste, avhenger av hvilket behov lampen skal dekke for deg. Utrykket på lampen kan endres totalt bare ved å skifte pæren. Men det er ikke bare lett å velge når det finnes så mange valgmuligheter og begreper som ikke alltid er like lett å forstå. Vi har laget en guide for å hjelpe deg med å finne riktig lyspære til ditt behov, og en forklaring på de vanligste begrepene knyttet til valg av lyspære. 

 

 

Watt (W)  = brukt energimengde

Watt er enheten for effekt, og forteller hvor mye energi lyspæren bruker og ikke hvor mye den faktisk lyser. For å finne ut hvor mye lys pæren gir må du se på lumen.

Lumen (lm) = produsert lysmengde

Lumen sier noe om hvor mye av lysmengden en lyspære produserer som blir oppfattet av øyet. Dette forteller oss ikke hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av lyspæren i alle retninger. Det vi før regnet i watt kan du gange med 10-12, så finner du lumen. 40W tilsvarer da ca 400 lumen. 

Kelvin (K) = lysets fargetemperatur 

Kelvin er måleenheten for lysets fargetemperatur. Jo høyere kelvintallet er, jo kaldere blir lyset. En standard LED lyspære har vanligvis en temperatur på 2700K.

 

 

 

1. Hvilken sokkel har lampen? 

Første steget til å velge riktig pære er å finne ut av hvilken sokkel det er på lampen. Denne informasjonen finner du på selve lampen. Lampen er som regel tilpasset en type sokkel, så her vil ikke lyspæren passe eller fungere hvis du velger feil. Det finnes noen unntak der lampen har to lyskilder. Et eksempel på dette er våre populære Flavia lamper som lyser i både fot og skjerm, i foten er det en G9 sokkel og i skjermen er det E27. De vanligste soklene er E27, E14, G9 og GU 10.

 

 

 

2. Skal lampen dimmes? 

Når du skal velge pære må du avgjøre om lampen skal dimmes eller ikke. Noen lamper kommer med dimmer på ledning eller fot, mens andre må du koble på en dimmer på veggen. Dersom du ønsker at lampen skal dimmes, er det veldig viktig å huske på at du velger en pære som er dimbar. Er ikke pæren dimbar vil ikke lyspæren virke. Denne informasjonen står på esken pæren kommer i eller i produktbeskrivelsen på vår nettbutikk. Skal ikke lampen dimmes kan du bruke både en dimbar og ikke dimbar lyspære. 

 

 

3. Hvilket behov skal lampen dekke?

Det neste som er lurt å tenke over når du velger lyspære er hvilket behov lampen skal dekke for deg. Ønsker du at lampen skal lyse opp et helt rom, gi en lun stemning på kveldstid eller ønsker du et skarpt lys til lesekroken? Hvilken stemning lampen gir avgjøres av lumen og kelvin på lyspæren du velger. 

Er lampen ment som generell belysning for å lyse opp rommet, anbefaler vi en pære med ca 470 lumen og en lysfarge på 2700-3000 kelvin. Velg gjerne en pære som er matt og gir lys i alle retninger da det er dette som gir jevnest lys. Skal lampen fungere som dekorbelysning og skape stemning anbefaler vi et dempet lys og en pære med max 250 lumen og en lysfarge på 2200-2700 kelvin. Dersom lampen skal brukes i for eksempel en leselampe anbefaler vi et kraftig lys og en pære med ca 800 lumen og en lysfarge på ca 2700-4000 kelvin. Her kan det være lurt å velge spotpære som styrer lyset i den retninger du vil ha det. 

 

 

anbefalte produkter

En tanke om “Lyspæreguide

  1. Tilbakeping: Belysningsguide - Eske AS

Kommentarfeltet er stengt.

Cookies settings
Eske AS cookies-innstillinger
×