Teppeguide

 

Et gulvteppe er en viktig innredningsdetalj og er med på å skape en lun og koselig atmosfære i rommet. Et teppe kan være med på å dele inn ulike soner i hjemmet, ramme inn et område og skape en helhet. Det er viktig at du velger materialer som passer til din livsstil, og at størrelse og plassering blir rett slik at rommet oppfattes proporsjonert. Men hvordan skal du velge riktig gulvteppe blant alle ulike stiler, materialer og størrelser? Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg med å velge det rette teppet til rommet ditt.

 

1.HVOR SKAL TEPPET LIGGE?

Det første som er lurt å tenke over når man skal velge teppe, er hvor teppet skal ligge. Dette er avgjørende for hvilket materiale og farge teppet bør ha. Skal teppet ligge i en gang der det blir utsatt for mye slitasje og søl, er det lurt å velge et materiale som er slitesterk og en farge eller et mønster hvor søl ikke er like synlig. Skal teppet ligge under en seng og skape varme og komfort, kan du velge et gulvteppe med lengre lugg eller et materiale som er litt skjørere for slitasje.

1.HVOR SKAL TEPPET LIGGE?

Det første som er lurt å tenke over når man skal velge teppe, er hvor teppet skal ligge. Dette er avgjørende for hvilket materiale og farge teppet bør ha. Skal teppet ligge i en gang der det blir utsatt for mye slitasje og søl er det lurt å velge et materiale som er slitesterk og en farge eller et mønster hvor søl ikke er like synlig. Skal teppet ligge under en seng og skape varme og komfort kan du velge et gulvteppe med lengre lugg eller et materiale som er litt mindre slitesterkt.

2.Materialer & farger

Når du har bestemt deg for hvor du ønsker at ditt nye teppe skal ligge, er neste steg å vurdere hvilke materiale du ønsker og hvilken farge. Når du velger farge på et teppe, er det lurt å ta en runde å se på interiøret du allerede har- hvilke farger passer til dette? Det er viktig at teppet harmonere med det du allerede har hjemme. Er du usikker på hvilke farger/mønstre som passer hjemme hos deg, er det bare å ta kontakt med oss så hjelper vi deg med valget.

Når det kommer til valg av materiale, er bruksområdet det viktigste å ta hensyn til. Du har bestemt deg hvor hvilket rom du ønsker at teppet skal ligge i, så da er det bare å velge egnet materiale ut ifra det. Tepper i syntetiske materialer, for eksempel gulvteppe i viskose, er veldig slitesterke. Det gjør at de tåler mye – også å rengjøres ofte. Disse er derimot sensitive for lys og vann, så det anbefales ikke å bruke slike tepper i områder som er utsatt for mye sollys og fuktighet. På den andre siden er tepper i naturmaterialer, for eksempel et gulvteppe i ull, disse er enklere å rengjøre og i tillegg er disse til dels selvrensende.

 

2.Materialer & farger

Når du har bestemt deg for hvor du ønsker at ditt nye teppe skal ligge er neste steg å vurdere hvilke materiale du ønsker og hvilken farge. Når du velger farge på et teppe er det lurt å se på interiøret du allerede har – hvilke farger passer til dette? Det er viktig at teppet harmonerer med det du allerede har hjemme, eller tilfører den rette kontrasten. Er du usikker på hvilke farger/mønstre som passer hjemme hos deg er det bare å ta kontakt med oss så hjelper vi deg med valget.

Når det kommer til valg av materiale er bruksområdet det viktigste å ta hensyn til. Du har bestemt deg for hvor og hvilket rom du ønsker at teppet skal ligge i, så da er det bare å velge egnet materiale ut ifra det. Tepper i syntetiske materialer, for eksempel gulvteppe i viskose, er veldig slitesterke. Det gjør at de tåler mye – også å rengjøres ofte. Disse er derimot sensitive for lys og vann, så det anbefales ikke å bruke slike tepper i områder som er utsatt for mye sollys og fuktighet. På den andre siden er tepper i naturmaterialer, for eksempel et gulvteppe i ull – disse er enklere å rengjøre og i tillegg til dels selvrensende. Disse egner seg godt under for eksempel et spisebord. 

3.Størrelse

Når valg av bruksområde, farger og materialet er tatt er neste steg å velge riktig størrelse. Det er helt individuelt hvilken størrelse teppet skal ha, og det er ikke noe som er rett eller galt. Det som avgjør passende størrelse, er størrelsen på rommet og møblene som skal plassere på teppet. Et lite rom opplevelse mindre dersom du velger et stort gulvteppe, men dersom du har god plass passer et stort gulvteppe fint for å ramme inn innredningen.

3.Størrelse

Når valg av bruksområde, farger og materialet er tatt er neste steg å velge riktig størrelse. Det er helt individuelt hvilken størrelse teppet skal ha, og det er ikke noe som er rett eller galt. Det som avgjør passende størrelse er størrelsen på rommet og møblene som skal plassere på teppet. Et lite rom opplevelse mindre dersom du velger et stort gulvteppe, men dersom du har god plass passer et stort gulvteppe fint for å ramme inn innredningen.

 

STUE

Vi bruker ofte fire-to-null-regelen for plassering og valg av størrelse til stuen. La fire, to eller ingen ben stå på teppet. Ved å plassere tre eller et ben på teppet blir rommet uproporsjonert og det gir en illusjon av at møbelet skal falle av. For å finne riktig størrelse til din sofa bør du måle opp hvor stor sofaen er, og velge teppe deretter. Ideelt sett skal teppet være litt større enn sofaen, men dersom du har liten plass kan det være en fordel å velge et mindre teppe for å unngå at rommet virker lite. 

Tips: Bruk maskeringsteip til å teipe opp størrelsen du har valgt, slik at du kan kjenne etter om det er riktig før du tar valget. 

 

SPISESTUE

En av de vanligste feilene når man kjøper gulvteppe til spisestuen, er å glemme at stolene også skal stå på teppet. Teppet blir ofte alt for lite og spisegruppen virker trang. Ved å ha stolene plassert på teppet blir det enklere å dra stolene inn og ut fra bordet og spisestuen virker romsligere. Vi anbefaler å la teppet være ca 60 cm bredere enn bordet, da får du god margin til teppekanten.

Tips: Mål spisebordets bredde og lengde eller diameter. Legg deretter til spisestolenes dybde. På den måten får du raskt en pekepinn på om vanlige standardmål på et teppe passer, eller om du må bestille spesialmål. 

 

SOVEROM

Når du skal velge teppe til soverommet er det viktig å tenke på at teppet skal plasseres godt under sengen, slik at det er godt og mykt å stå opp av sengen på morgenen. Vi bruker å si at ca 2/3 av teppet skal under sengen, og resten skal stikke ut på hver sin kant. På denne måten får du nok teppe å trå på på hver side.

Et annet alternativ er å kjøpe to mindre tepper du kan plassere på hver side av sengen. På denne måten slipper du å ha gulvteppe helt inn under sengen. Vi anbefaler også å velge en litt ekstra myk kvalitet på teppet på soverommet- gjerne med en lang lugg slik at det blir en lun og myk atmosfære i rommet.

SHOP BY SIZE

90×140-180×270 cm 

200×300-300×400 cm 

RUNDE

FLERE INSPIRASJONSARTIKLER

HVORDAN VELGE BELYSNING TIL BADET

Vi har satt sammen en guide for å hjelpe deg med å belyse badet på riktig måte slik at det dekker de tekniske kravene. 

LES MER HER

LYSPÆREGUIDE

Vi har laget en guide for å hjelpe deg med å finne riktig lyspære til ditt behov, og en forklaring på de vanligste begrepene knyttet til lyspærer.

LES MER HER

VEDLIKEHOLDSRÅD

Vi har samlet vedlikeholdsråd slik at du kan gi møblene dine kjærlighet med riktig pleie. 

LES MER HER
SE FLERE ARTIKLER FRA VÅRT MAGASIN HER
Cookies settings
Eske AS cookies-innstillinger
×