Spiseplassen – Samlingspunktet i hjemmet

Spiseplassen er ofte et av de mest multifunksjonelle stedene i hjemmet – her spiser man, sosialiserer man, drikker kaffen alene eller sammen og gjør lekser og/eller jobber. Spisebordet kan være plassert i alt fra et bittelite kjøkken til et stort allrom eller en egen spisestue, og størrelsen vil avhenge av både plass og behov. Uansett størrelse er dette en viktig sone som gjerne må få et eget preg. Mulighetene er som alltid uendelige, men tenk gjerne helhet med resten av hjemmet når man planlegger innredningen, og gi det så en egen tvist eller uttrykk til slutt. Viktige valg er særlig spisestolen hvor man skal sitte i mange timer av gangen og spisebordet som skal romme mange nok, men ikke være for stort. Belysningen er også noe som må vurderes nøye – man må ha nok lys til å kunne jobbe, lese lekser og lage mat på bordet, men man må også kunne dimme det ned til stemningsfulle middager og vinkvelder som strekker seg utover natten. Farger, tekstur og dekor er elementer som skaper stemning og personlighet i rommet og gjør det behagelig å være i, men man må også huske det praktiske i form av oppbevaring og plass til å bevege seg. Lek deg frem til helheten som passer best for deg og len deg så tilbake i en god stol og nyt resultatet og roen.

Spiseplassen er ofte et av de mest multifunksjonelle stedene i hjemmet – her spiser man, sosialiserer man, drikker kaffen alene eller sammen og gjør lekser og/eller jobber. Spisebordet kan være plassert i alt fra et bittelite kjøkken til et stort allrom eller en egen spisestue, og størrelsen vil avhenge av både plass og behov. Uansett størrelse er dette en viktig sone som gjerne må få et eget preg. Mulighetene er som alltid uendelige, men tenk gjerne helhet med resten av hjemmet når man planlegger innredningen, og gi det så en egen tvist eller uttrykk til slutt.
Viktige valg er særlig spisestolen hvor man skal sitte i mange timer av gangen og spisebordet som skal romme mange nok, men ikke være for stort. Belysningen er også noe som må vurderes nøye – man må ha nok lys til å kunne jobbe, lese lekser og lage mat på bordet, men man må også kunne dimme det ned til stemningsfulle middager og vinkvelder som strekker seg utover natten. Farger, tekstur og dekor er elementer som skaper stemning og personlighet i rommet og gjør det behagelig å være i, men man må også huske det praktiske i form av oppbevaring og plass til å bevege seg. Lek deg frem til helheten som passer best for deg og len deg så tilbake i en god stol og nyt resultatet og roen.

 

RENT OG ENKELT

Ofte er det enkle det beste, men den perfekte enkelheten kan være like vanskelig å få til som et mer maksimalistisk interiør. Det gjelder å få til linjene og de få detaljene på en måte som får alt til å henge sammen og stå frem på rett måte. Tenk duse, lyse toner og vakre naturmaterialer. Tilfør så møbler, lamper og objekter med vakre former i de samme duse tonene. Treverk i varme nyanser og ensfargede møbelstoffer og gulvtepper er perfekt til denne stilen. Enkle grener eller organiske blader er det eneste man så trenger for å gjøre uttrykket komplett.

Det viktigste når man gjør om hjemme er å tenke på hva som passer best til en selv, hva man virkelig liker og hvordan man skaper et miljø man elsker over lang tid. Det er derfor viktig å lage sin egen personlige miks, både når det gjelder møbler, farger og belysning. Tilsammen skaper det så en høyere enhet som gjengir hvem du er og hvordan du trives med å gå gjennom livet. Vi på Eske er selvfølgelig glade i mange farger, men vi elsker også en nedtonet stil med tydelig karakter og personlighet. Heldigvis kan man gå i hvilken som helst retning man ønsker, så lenge det passer til en selv!

Foto: Sharyn Cairns

Foto: Estliving.com

Foto: Thedesignfiles.net

STJEL STILEN

moderne landlig

Spiseplassen er også et perfekt sted for et mer rustikt og landlig uttrykk. Ingenting er mer tradisjonsrikt enn å samles rundt bordet til et godt måltid, og et klassisk, nedtonet og rustikt interiør er et perfekt sted for lange kvelder i godt lag. Lyse overflater og røffe materialer som fliser, treverk og betong gir et perfekt utgangspunkt for denne stilen. Tilfør så kun det mest nødvendige av rustikke møbler, lamper og tilbehør for den viktige helheten. Tenk kvalitet og materialer og legg til slutt til statement lamper eller det perfekte bildet på veggen. Og ikke glem de rette koppene i keramikk eller porselen for å nyte en deilig kopp te eller kaffe.

Da verden stengte ned i mars 2020 ble vi alle kastet inn i det Jotun har kalt HOMELANCE – en kombinasjon av HOME og FREELANCE; plutselig satt vi alle hjemme og multitasket jobb med perfeksjonering av surdeigsbrød og ledelse av hjemmeskole. Dette fortsetter å sette sitt preg på hvordan vil lever i våre hjem i øyeblikket, men mange har etter hvert laget dedikerte soner til arbeid, matlaging eller hjemmetrening. Våre hjem er blitt små, multifunksjonelle universer, selv om kontoret er gjemt i et skap eller vi trener på den innebygde balkongen.

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest

STJEL STILEN

det viktige teppet

For å skape en egen sone i et større allrom, eller tilføre varme og dybde i en egen spisestue, er gulvteppet det perfekte tilbehøret. Det både samler interiøret på en perfekt måte og forbedrer lydkvaliteten i rommet. Det finnes uendelig mange flotte tepper å velge mellom – også her kan man starte med et spennende teppe som utgangspunkt og bygge resten av interiøret rundt dette. Eller man kan finne det perfekte, nøytrale teppet når resten av rommet er falt på plass. Uansett er det ofte et av de viktigste elementene i helheten og bør velges nøye opp mot resten av innredningen.

En av de tydeligste trendene i øyeblikket er HJEMMEHYGGE i form av personlige ting som bøker, vaser, potteplanter, bruksting og dekorgjenstander – det er rett og slett helt innenfor å ha det litt smårotet der hjemme for tiden. Det samme gjelder blanding av gammelt og nytt, og ikke minst blanding av forskjellig stiler. Vis derfor med god samvittighet frem potter, panner og kokebøker på kjøkkenet, stabler med magasiner eller bøker i stuen eller mengder med planter på badet. Det viktigste er at man føler seg hjemme!

Foto: Parkandoak.com

Foto: Eskeprosjekt.no

Foto: Architecturaldigest.com

STJEL STILEN

transformerende tapet

Ingenting er mer effektfullt for å skape et helt nytt uttrykk og miljø i et rom enn tapet. Her kan man drømme seg bort og skape akkurat den stemningen man selv ønsker, være det seg landlig, romantisk, storslått eller moderne. Bruk tid på å finne tapetet som snakker mest til deg og finn så fargene, møblene, belysningen og detaljene som passer til og gjør rommet komplett. Ikke glem tekstiler som møbeltrekk, gulvteppe, gardiner og puter – alt er viktig for å skape en helhetlig og avslappet atmosfære.

Ingenting er mer effektfullt for å skape et helt nytt uttrykk og miljø i et rom enn tapet. Her kan man drømme seg bort og skape akkurat den stemningen man selv ønsker, være det seg landlig, romantisk, storslått eller moderne. Bruk tid på å finne tapetet som snakker mest til deg og finn så fargene, møblene, belysningen og detaljene som passer til og gjør rommet komplett. Ikke glem tekstiler som møbeltrekk, gulvteppe, gardiner og puter – alt er viktig for å skape en helhetlig og avslappet atmosfære.

Foto: Yoshimakino.us

Foto: Karynmillet.com

Foto: Matthewwilliamsonphotography.com

STJEL STILEN

eklektisk og fargerikt

Skap en unik og personlig vri på spiseplassen ved å mikse gammelt og nytt, forskjellige stoler og ikke minst spennende farger. Man kan holde det rent og lyst i resten av rommet og legge trykket på møblene og tilbehør som kunst, vaser og gulvtepper, eller man kan tilføre en vakker farge på både vegger og tak. Husk også at lamper kan ha et sterkt formspråk som skal stå til resten av miksen. Grønne planter og friske blomster i sterke farger er den perfekte prikken over i´en.

Skap en unik og personlig vri på spiseplassen ved å mikse gammelt og nytt, forskjellige stoler og ikke minst spennende farger. Man kan holde det rent og lyst i resten av rommet og legge trykket på møblene og tilbehør som kunst, vaser og gulvtepper, eller man kan tilføre en vakker farge på både vegger og tak. Husk også at lamper kan ha et sterkt formspråk som skal stå til resten av miksen. Grønne planter og friske blomster i sterke farger er den perfekte prikken over i´en.

Design: Ingraoinc.com
Foto: Pinterest.com

Foto: Artdesignhouse.tumblr.com

Foto: Julieansiau.com

STJEL STILEN

organiske spisesofaer

En trend vi har sett mye av i de siste årene er møbler med runde, organiske former. Også spisesonen har fått mye å velge mellom av runde bord, spisestoler med avrundede former og kreative lamper. En av våre favoritter er plassbygde spisesofaer med organiske former tilpasset rom og plass. Her kan man virkelig leke seg og bruke plassen man har tilgjengelig på en optimal og spennende måte. Sofaene er både praktiske og komfortable med myk polstring og lekre møbelstoffer, men fungerer samtidig som vakre kunst-objekter i rommet med sine uvanlige former.

Selv om mange er glade for å kunne spise ute igjen har kjøkkenet fått en oppblomstring både under og etter Covid-perioden. Mange har gitt nettopp kjøkkenet en sterk visuell profil da rommet er hjemmets hjerte hvor man gjerne tilbringer store deler av hjemmelivet. Her er det mange måter å vise frem kreativiteten, enten i form av spennende farger, materialmikser og dekor, eller gjennom et nøytralt, men superdetaljert og gjerne plassbygd miljø. Igjen er det tilpassingen til ens personlige smak og behov som er det viktigste.

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

STJEL STILEN

I en tid som preges av store følelser er det naturlig at det også legges følelser i elementene som skinner mest i våre hjem, nemlig belysningen. Vi ser en tydelig trend med vakre lamper i farget glass som kun vokser seg sterkere fremover. Alt fra Art Deco-inspirerte kupler til 70-tallets farger og de klassiske Murano-lysekronene kan sees igjen i mye av de nye klassikerne på markedet. En slik lampe blir som et smykke i rommet og tilfører både det praktiske gjennom belysning og ikke minste glede gjennom sin vakre form, farge og materiale.

FLERE INSPIRASJONSARTIKLER

BADET – EN OASE I LIVET

Vi har samlet litt inspirasjon innen forskjellige stilretninger som forhåpenligvis kan gi litt ideer på alt som er mulig på baderommet. 

LES MER HER

BELYSNINGSGUIDE

Belysning er viktig for funksjonalitet og stemning i rommet. Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg i prossene med å velge belysning. 

LES MER HER

ESKE ELSKER TAPET

Etter flere tiår med hvite vegger har nordmenn endelig omfavnet farger og mønstre. Vi har tatt en nærmere titt på noen av våre tapet favoritter. 

LES MER HER
SE FLERE ARTIKLER FRA VÅRT MAGASIN HER
Cookies settings
Eske AS cookies-innstillinger
×