VITRA – ET ØYE FOR DESIGN

Historien til familiefirmaet VITRA startet ved en tilfeldighet. Willi og Erika Fehlbaum startet sitt eget firma i 1950 med fokus på innredning av butikker. På en reise til USA i 1953 ble de oppmerksomme på møblene fra Charles og Ray Eames, og forelsket seg hodestups i uttrykket til de amerikanske designerne. Det sveitsiske ekteparet var meget fascinert av deres kreasjoner, og fikk tilslutt forhandlet seg til retten å produsere disse. I 1957 lanserte de dermed Eames møbler for første gang i Europa.

EAMES´ene

Charles & Ray Eames ble mann og kone i 1941 og jobbet sammen resten av livet med utvikling av produkt design, arkitektur, industriell design og produksjon, samt kunsten å fotografere. Deres møbler er ikoniske, og klassikere som Lounge Chair og Plastic Chair er noen av de mest uforglemmelige modellene fra forrige århundre.

Målet med utviklingen av Lounge Chair var å skape en moderne lenestol med generøse proposjoner som kombinerte den ypperste komfort med høyeste kvalitet av materialer og håndverk. Stolen som ble designet av Charles og Ray Eames i 1956 skapte en ny standard; den er ikke bare lettere, mer elegant og mer moderne enn den konvensjonelle klubbstolen – den er også mer komfortabel.

IKONISK HJEM

Deres eget hjem i California ble beskrevet at designhistorikeren Pat Kirkham som ”en Mondrian-aktig komposisjon i en eng i Los Angeles”. Det er ansett som et av de viktigste byggverkene i verden etter andre verdenskrig, og er fylt med deres egne klassiske design for blant annet VITRA.

LEGENDER

I forhandlingsprosessen om lisensen fikk Willi og Erika Fehlbaum også kjøpt retten til å produsere produkter fra andre designere som er ansett som klassikere den dag i dag; Alexander Girard, Isamu Noguch, Jean Prouvé og George Nelson ble også berømte i Europa grunnet VITRA. Da de startet et samarbeid med Verner Panton på starten av 60-tallet fattet også andre europeiske designere interesse for det sveitsiske selskapet. Samarbeidet med Panton varte til hans død i 1998 og resulterte i produkter som den revolusjonerende Panton Chair; en legende i designverdenen.

NESTE GENERASJON

Etter Panton fulgte en rekke store navn fra design verdenen som Jasper Morrison, Maarten van Severen, Ronan & Erwan Bouroullec, Hella Jongerius, BarberOsgerby og Antonio Citterio. Det stadige fokuset på sammenhengen mellom design, kvalitet og funksjon har gjort VITRA til et av de ledende designhus i verden, hvor designere, ingeniører og arkitekter jobber sammen for å oppnå de høyeste krav til møbelproduksjon. Målet er som alltid at produktene skal være estetisk tiltalende, sofistikerte og vare gjennom et helt liv…om ikke flere.